Κυριακή, 28 Μαΐου 2017

ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ Η ΠΕΡΙΦΗΜΗ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ van der Linde, Niemeijer

   Σημείωση:Από την επίσκεψη του έφορου του σκακιστικού τμήματος του Α.Σ.ΑΡΗΣ θεσσαλονίκης κου Βιδάλη Εύαγγελου στην εθνική βιβλιοθήκη της Ολλανδίας.

Πήραμε το άρθρο απο ΕΔΩ

Στην πόλη της Χάγης βρίσκεται η εθνική βιβλιοθήκη της Ολλανδίας, στην οποία φιλοξενείται η πασίγνωστη σκακιστική συλλογή των 30.000 βιβλίων που προήλθε από τις εξαγορές και δωρεές των συλλογών van der Linde, και Niemeijer. Ο πρώτος ήταν βιβλιόφιλος και πούλησε τους 800 τόμους και χειρόγραφα της συλλογής του το 1876, και ο δεύτερος, διευθυντής σε ασφαλιστική εταιρεία και γνωστός συνθέτης στο καλλιτεχνικό σκάκι, δώρισε 7000 βιβλία το 1948. Οι δωρεές συνεχίστηκαν, και σε συνδυασμό με τη συνεχή προμήθεια βιβλίων όλα τα επόμενα χρόνια, έχουν αναδείξει την σκακιστική βιβλιοθήκη της Χάγης στη μεγαλύτερη της Ευρώπης και την 2η στον κόσμο.
Σήμερα, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να μελετήσει τα σκακιστικά συγγράμματα σε δύο διαφορετικούς χώρους, εντός του ίδιου κτιρίου. Τα σπάνια χειρόγραφα και βιβλία της ειδικής συλλογής μπορούν να ζητηθούν μέσω των βιβλιοθηκάριων, ενώ εκατοντάδες άλλα –βιβλία και περιοδικά απ’ όλο τον κόσμο- είναι σε ελεύθερη διάθεση (και δανείζονται). Υπάρχουν πολλά συγγράμματα σε μικροφίλμ, με επίσης ελεύθερη πρόσβαση, όπως ελεύθερη είναι η φωτογράφησή τους (χωρίς φλας) και το σκανάρισμά τους(όχι όμως για τα βιβλία της ειδικής συλλογής).
Το προσωπικό της βιβλιοθήκης είναι εξαιρετικά εξυπηρετικό, όλοι μιλούν (και) Αγγλικά, και η συμπεριφορά του είναι υποδειγματική και ευσυνείδητη. Ολοι οι χώροι είναι άψογοι, λειτουργικοί, με επαρκέστατο φωτισμό, ενώ ο αναγνώστης /μελετητής /ερευνητής έχει στη διάθεσή του πληθώρα τεχνικών μέσων, Η/Υ, σκακιερών(!), κ.ά. ώστε να κάνει με άνεση τη δουλειά του. Η ησυχία του χώρου είναι σχεδόν …ανησυχητική.
Εάν τυχόν βρεθείτε στο αεροδρόμιο του Αμστερνταμ κάντε μια επίσκεψη στη Χάγη. Με το τρένο (έχει πυκνά δρομολόγια) θα κάνετε 35’, και από τον κεντρικό σταθμό της Χάγης θα περπατήσετε μόλις 4’ έως την κεντρική είσοδο του κτιρίου της βιβλιοθήκης. Όμως θα πρέπει να εγγραφείτε ως μέλος, η ετήσια συνδρομή στοιχίζει 15 Ευρώ (ποσό που είναι συμβολικό σε σχέση με τις παροχές, έστω και μίας ολιγόωρης επίσκεψης).
Σε επόμενη ανάρτηση θα αναφερθούμε σε κάποια ευρήματα που έχουν και ελληνικό ενδιαφέρον.
https://www.kb.nl/…/collectio…/chess-and-draughts-collection
Τέλος θα πρέπει να σημειώσουμε πως και στην πόλη μας λειτουργεί εδώ και 8 ½ χρόνια η δανειστική σκακιστική βιβλιοθήκη «Γιώργος Ιωακειμίδης» -στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Τριανδρίας, οδός Αμοργού 29, τηλ. 2310 921660-, με περισσότερα από 1200 βιβλία και εκατοντάδες τεύχη περιοδικών, δωρεά της οικογένειας Ιωακειμίδη, το 2008. Σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα να την επισκεφθείτε.
Σύντομα θα ακολουθήσει εκτενής αναφορά στη βιβλιοθήκη της Τριανδρίας, αφού τον Ιούνιο συμπληρώνονται δέκα χρόνια από την μεγάλη απώλεια του Γιώργου Ιωακειμίδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου